7o Γυμνάσιο Περιστερίου

Ψηφιακό Λεύκωμα
Adobe Acrobat Services PDF Embed API SampleIMG-20231116-134139

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το ψηφιακό λεύκωμα του 5ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».

124

Ακολουθεί ο σύνδεσμος στο φωτόδεντρο της δημιουργίας "Ριζώσαμε"

Ο σύνδεσμος στο φωτόδεντρο


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2023-24


Εσωτερικός Κανονισμός

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου επιδιώκει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου.
Εκδήλωση Παρουσίασης Προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε.- Δημαρχείο Περιστερίου


Τελική Εκδήλωση Παρουσίασης Προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε.


Στο αμφιθέατρο Νέου Δημαρχείου Περιστερίου (Πλατεία Δημοκρατίας 1, Περιστέρι Αττικής) την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 και ώρα έναρξης: 18:30 μμ, μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασαν ισάριθμες ταινίες μικρού μήκους ιστορικού περιεχομένου, που δημιουργήθηκαν στο σχολείο τους, υπό την καθοδήγηση σκηνοθετών-συνεργατών του Νεανικού Πλάνου, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών εργαστηρίων του ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε.

Τα σχολεία που συμμετείχαν είναι:

 1. 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, "Η Πνοή του Πηλού", ντοκιμαντέρ
 2. Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κυθήρων, "Το παιδί στο Βυζάντιο", animation
 3. 39ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, "Με τα μάτια της μνήμης", ντοκιμαντέρ
 4. 2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, "Συναντήσεις Πολιτισμών", ντοκιμαντέρ
 5. 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, "Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα με Pax Romana", animation
 6. 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου, "Σιωπές στις ράγες", ντοκιμαντέρ
 7. 3ο ΓΕΛ Καλλιθέας, "Δεσμώτες του Φαλήρου", ντοκιμαντέρ
 8. 2ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας," Οι Γυρολόγοι της Αγίας Βαρβάρας", ντοκιμαντέρ

549Η παρουσίαση κάθε ταινίας που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του κάθε σχολείου πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους/τις μαθητές/τριες, τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό και τον σκηνοθέτη του εργαστηρίου, καθώς και από τον/την διευθυντή/ντρια του σχολείου μέσα σε χρονικό διάστημα 5'-10', σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκδήλωσης.

5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας
«Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».IMG-20231116-134139

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στο κέντρο πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος" πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».

Το σχολείο μας παραβρέθηκε στην τελετή παραλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στη κατηγορία των Γυμνασίων για την ταινία "Ριζώσαμε" .

841

Από τη Σμύρνη ως το Περιστέρι , ένα βιβλίο δρόμος και... «Ριζώσαμε»! Μέσα από τα μάτια των ηρώων του ομότιτλου βιβλίου του Νίκου Θεοδοσίου ταξιδέψαμε στην ιστορία της προσφυγικής συνοικίας του Περιστερίου. Ζήσαμε τις αγωνίες και τις χαρές, την πορεία από τη σταύρωση στην ανάσταση, από τον θρήνο στη χαρά του γάμου και στην ελπίδα της νέας αρχής …

Η ταινία υπήρξε καρπός ερευνητικής και κινηματογραφικής προσπάθειας της πολιτιστικής ομάδας μαθητών του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου «Χίλια μύρια κύματα πήραν τα όνειρά μου».

155

Η ταινία "Ριζώσαμε"ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε. Κινηματογράφος & Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
banner-KINETE

"Σιωπές στις ράγες"


Σύνοψη / Περίληψη ταινίας

590

Θέμα της ταινίας είναι το «Ολοκαύτωμα των Εβραίων» κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Η ταινία βασίστηκε σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Αθήνα-Άουσβιτς» του Ερρίκου Σεβίλλια, που αφού προσαρμόστηκε κατάλληλα, στη συνέχεια καταγράφηκαν τα βιώματα και τα συναισθήματα των ανθρώπων που με τη βία διώχθηκαν από τον τόπο τους σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Ειδικότερα, τα κείμενα της ταινίας προέρχονται από το βιβλίο του Ερρίκου Σεβίλλια, Αθήνα-Άουσβιτς, εκδ. Εστία, Αθήνα 1995. Η μαρτυρία του αφηγητή μας συγκλόνισε και μας έκανε να αντιληφθούμε το μέγεθος την ναζιστικής θηριωδίας. Η ευχή μας είναι ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μη βιώσει παρόμοια τραγωδία.

To κινηματογραφικό εργαστήριο ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στο 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου, από 6 έως και 10 Μαρτίου του 2023, και συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης:

 1. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος
 2. Μαρία Πηνελόπη Καλογεροπούλου
 3. Μαρία Κοτορλού
 4. Ιωάννα – Μαρία Κουλιάτση
 5. Γιώργος Κουσκουμβεκάκης
 6. Παναγιώτης Μαγνήσαλης
 7. Άγγελος Μαχαίρας
 8. Σπύρος Μπάκας
 9. Αργυρώ Μπουρή
 10. Χρήστος Μάριος Μυτιληναίος
 11. Αλίκη Ασημίνα Ορφανού
 12. Γεωργία Ποντίκη


Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί:

Μακρή Ιωάννα,
Παπαμάρκου Μελπομένη,
Κακαδιάρη Άννα

Υπεύθυνος Εργαστηρίου:

Ξενοφώντας Βαρδαρός (σκηνοθέτης)

Μοντάζ:

Ξενοφώντας Βαρδαρός

Oργάνωση - Συντονισμός Εργαστηρίου:

Κώστας Κορρές

Ευχαριστίες

 1. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Διδασκόντων του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου.
 2. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Οριέτα Τρέβεζα υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, για την εξαιρετική ξενάγηση της στο χώρο του μουσείου και για το φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του μουσείου, που ευγενικά μας παραχωρήθηκε.
 3. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση άδειας επίσκεψης και κινηματογράφησης του μαρτυρικού χώρου ιστορικής μνήμης Μπλοκ 15, στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

199

Το κινηματογραφικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε. – Κινηματογράφος και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο εφαρμογής εκπαιδευτικών δράσεων για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ιστορίας στο σχολείο με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το έργο KI.NE.T.E. υποστηρίχθηκε από το ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ. στο πλαίσιο της 3ης προκήρυξης της δράσης “Επιστήμη και Κοινωνία” με τίτλο “Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης”.

 1. Εκτέλεση Παραγωγής: Νεανικό Πλάνο 2023155

Η ταινία

Pages